<< Back
Title

Junivädret gick i åskans tecken

Posted
Reference
Sectors Including Mitigation, Science & Management
Location Sweden - Europe
Company Name SMHI
Contact Name
Website Further Details / Applications
SMHI logo
Directory Entry : Environmental and Climate Change Jobs woth SMHI. SMHI is a government agency under the Environment and Energy Department with the mission to be an expert authority on meteorology, hydrology, oceanography and climatology.
Also Listing:
Description

Det ena lågtrycket efter det andra kom in över landet. Varm och fuktig luft gynnade uppkomsten av åska, fallvindar och lokala skyfall. Som helhet blev månaden varmare än normalt i hela landet och blötare än normalt utom i några små områden främst i mellersta Norrland.

Stormbyar i samband med kallfront

Värmen som avslutade maj pressades bort av en kallfront från nordväst med skurar och åska den 1. Den följdes av en högtrycksrygg i söder som gav soligt väder i Götaland och Svealand, medan Norrland hade mer moln och ett nederbördsområde knutet till ett passerande lågtryck den 2-3.

Den 4 kom en ny kallfront från nordväst och tryckte under det följande dygnet undan värmen i norr och den 5 även i söder. Flera stationer i Lapplandsfjällen fick nu tre frostnätter i rad, men månadens lägsta temperatur, -4,3°, uppmättes den 5 längre söderut nämligen i Ljusnedal i Härjedalen.

I frontzonen mellan varm- och kalluften bildades den 4 möjligen tromber (obekräftat) i norra Norrland. Mer sannolikt var det fallvindar som gjorde att över 10000 hushåll där blev utan ström då träd föll över kraftledningarna.

Stormbyar på 26 m/s rapporterades från Malå-Brännan i Lappland och från Hemling i Ångermanland. Uppskattningsvis föll uppemot 100000 m³ skog. Mest nederbörd noterades i Karesuando med 26 mm.

Ostadigt väder och blixtrekord

Reträtten av värmen var högst tillfällig. Ett högtryck öster om Sverige förde den 6 upp varm luft från söder. I gränsområdet mellan varmluften och kyligare luft i väster bildades rikligt med skurar och åska över västra Götaland och västra Svealand. Mest nederbörd kom i västra Svealand med i allmänhet 10-20 mm. Nationaldagen blev därmed blöt i väster men solig i östra halvan av landet. De högsta temperaturerna hamnade mellan 25° och 30° i Götaland och Svealand medan de låg mellan 20° och 25° i Norrland. Allra högst maximitemperaturer noterades i Göteborg med 30,0° och i Såtenäs i Västergötland med 29,9°. Mycket passande kom den 6 juni sommaren till stora delar av Härjedalen, Jämtland och Lappland, som dittills inte haft sommar.

Dagen efter, den 7, delade gränszonen mellan de olika luftmassorna landet i en östlig och en västlig del. Över det inre av Sverige från Skåne upp till och med Lappland bildades rikligt med åska. Antalet urladdningar var under detta dygn det högsta antalet som observerats sedan starten av blixtlokaliseringssystemet år 2002. I västra Hälsingland förekom så kraftiga fallvindar från bymolnen att hundratals träd knäcktes bl a över väg 296.

Nederbörden föll mycket lokalt ur bymolnen. De högsta värdena vid SMHIs stationer låg strax över 30 mm, tex fick Buresjön i södra Lappland 31 mm, Hennan i norra Hälsingland 30 mm, Djurås i södra Dalarna 35 mm och Bjärnum i norra Skåne 39 mm. I de östra delarna av landet var det uppehåll både den 7 och den 8.

Varmt och skyfall

Frontzonen låg fortfarande över landet den 8, men nu från nordvästra Svealand upp emot finska gränsen. Åska förekom åter rikligt och det var fortsatt varmt främst i norr med tex 30° i Vidsel. Även allra längst i söder återkom åskan i samband med att ett lågtryck drog upp från söder på kvällen och det blev därmed svalare där. Götaland och delar av Svealand fick både kraftig nederbörd och åska från detta lågtryck den 9. I närheten av Vättern noterades flera mängder över 40 mm, allra mest där fick Omberg i Östergötland med 52 mm. Samtidigt i Norrland pressades fronten västerut och därmed bestod värmen där, med dagens högsta temperaturer strax över 30° i Tornedalen.

Även om åskandet mattades av något den 10 orsakade blixten strömavbrott för några hushåll i Götaland och många platser upplevde skyfallsliknande regn. Mest i Götaland fick Ulricehamn med 36 mm. I norra Norrland var det fortsatt varmt med många noteringar över 30°. Månadens högsta temperatur 33,5° observerades i Markusvinsa i norra Norrbotten. Värt att notera är att Haparandas maximitemperatur 31,5° är den högsta temperaturen där sedan 1972 oavsett månad och det är den högsta junitemperaturen sedan observationer av maximitemperatur började där 1873. Åska förekom i Tornedalen även om inga större nederbördsmängder noterades. Där fortsatte åskan även den 11.

I söder rörde sig nederbörden med åska långsamt norrut och låg den 11 från Gotland och Östergötland upp mot mellersta Svealand och Härjedalen. I allmänhet föll 10-20 mm utmed fronten. Antalet urladdningar ökade jämfört med dagen innan och även den 12 åskade det rejält främst över södra Norrland ner över östra Svealand, Östergötland och Gotland.

Även nederbörden tog fart i jämförelse med dagen innan. Lokalt i Jämtland, Härjedalen och Hälsingland uppmättes över 40 mm. Mest nederbörd fick Åsarna i Jämtland med 52 mm. Att nederbörden kunde vara intensiv framgår av mätningarna från Edsbyn i Hälsingland som fick 46 mm, varav 23 mm på 15 minuter.

Båtsommar juni 2011
När det regnar mycket hinner man inte alltid med att ösa båten.
Foto Weine Josefsson
Förstora bild

Kraftiga vindar

Den 13 mattades regnet och åskan något och centrum av aktiviteten hamnade över Bottenhavet och sydvästra Finland. De största nederbördsmängderna föll nära kusten från norra Uppland till Medelpad, tex fick Sidsjö i Medelpad 38 mm. Vid Lungö vid Bottenhavskusten registrerades då vindbyar på 32 m/s, vilket är svenskt rekord för juni månad om man undantar fjällstationer. 

Ett nytt lågtryck med nederbörd närmade sig från sydväst och det passerade Götaland den 14 och nederbörden låg främst över Svealand och södra Norrland den 15. I norra Norrland var det soligt dessa dagar.

Den 16 blev en mellandag men redan natten mot den 17 kom nästa lågtryck med nederbörd och åska in över sydvästra Götaland. Även detta nederbördsområde hamnade över Svealand dagen därpå och det var först på eftermiddagen och kvällen den 18 som nederbörden föll i södra Norrland och i delar av Norrbotten.

I Götaland hade ett nytt och mer intensivt nederbördsområde dragit in från sydväst den 18. Drygt 30 mm föll på några platser utmed Hallands kust. Även detta nederbördsområde rörde sig i en liknande bana och gav först regn i östra Götaland och östra Svealand den 19. Det blev på sina håll rejäla mängder i Östergötland och nordligaste Småland. Mest fick Holmbo i nordöstra Småland med 51 mm. Samtidigt hade rester av det förra nederbördsområdet gått via Finland och hamnat över främst Norrbotten, som på sina håll fick drygt 20 mm den 19.

Den 20 var vädret allmänt ostadigt i landet med rikliga skurar. Det intensiva lågtrycket hade rört sig norrut över Östersjön och upp över västra Finland. Dess nederbördsområde fördes in över norra Norrland. Där hade det varit ganska torrt tills nu, men under ett par dygn regnade det rikligt. Den 20 föll 30-40 mm över stora områden. Mest fick Klöverträsk i södra Norrbotten, Jokkmokk och Kvikkjokk-Årrenjarka i Lappland alla med 42 mm. Nästa dygn den 21 fick Rensjön i Lappland mest med 58 mm.

Ostadig midsommarhelg

Den 22 mattades regnet över norra Norrland i och med att lågtrycksområdet lämnade landet norrut. Emellertid drog nya lågtryck in från söder och vädret blev lågtrycksbetonat över midsommarhelgen.

På morgonen den 23 låg nederbörden främst över östra delarna av Götaland och Svealand. Under natten hade västra Skåne, södra Halland och det inre av Småland fått en rejäl rotblöta. Mest fick Växjö med 60 mm. Mot kvällen låg merparten av nederbörden över södra Norrland. På vägen dit hade delar av Svealand fått drygt 30 mm. När lågtrycket passerade Gotland den 23 uppmättes 27 m/s i byvinden på Gotska Sandön och 25 m/s i Fårösund.

På midsommarafton, den 24, var det många platser som fick känna på det ostadiga vädret. Mest frekventa var skurarna i ett stråk från västra Götaland upp över Svealand. Glesare mellan skurarna var det i Skåne, Blekinge och utmed Östersjökusten upp till Hälsingland och i Lappland.

På midsommardagen fortsatte det ostadiga vädret med skurar och åska. Nu låg de lite östligare i Götaland och Svealand, medan västkusten fick sol och uppehåll. I Stockholm föll till och med hagel i Hägersten.

Några högsommardagar

Den 26 började en högtrycksrygg växa in från söder, vilket först gav en stabilisering i landets södra delar och den 27 även längre norrut. Det blev nu soligt och varmt väder ett par dygn.

Natten mot den 30 sjönk inte temperaturen under 20° i Gällivare i Lappland. Det blev alltså en tropisk natt där. Något som är mycket ovanligt i Lappland.

Men fronter och nederbördsområden som låg i väster berörde delvis gränstrakterna mot Norge. Det soliga och varma vädret blev inte långvarigt utan redan den 30 pressade svalare luft på från väster.

Lite åska förekom den 30 i norra Norrbotten men desto mer i ett stråk från södra Småland, över centrala Östergötland och upp mot Siljan.

Apply for this position
Add to My Account
<< Back